• 250 g krewetek koktajlowych
• 1/2 opakowania mixu sałat z rukola
• 8 pomidorków koktajlowych
• 1/3 ogórka świeżego
• 1/2 cebulki czerwonej
• oliwa lub olej
• sos francuski do sałatek (w proszku)
Marynata do krewetek: • 2 łyżki oliwy lub oleju
• 2 ząbki czosnku
• skórka otarta z 1 limonki
• sok z połowy limonki
• 1 łyżeczka pieprzy ziołowego
• sól
Wykonanie
Najpierw przygotowujemy krewetki. Robimy marynatę: do miski wlewamy oliwę, przeciskamy przez praskę czosnek, dokładamy skórkę i sok z limonki oraz pieprz. Wrzucamy krewetki, solimy i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy krewetki, smażymy kilka minut - muszą odparować i lekko się zrumienić. Odstawiamy do ostudzenia.
Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki - zależnie do wielkości. Ja je wcześniej sparzam i obieram ze skórki.
Ogórka obieramy i kroimy na ćwierćplasterki.
Cebulkę kroimy w cieniutkie piórka.
Sos francuski mieszamy według przepisu - z oliwą (i wodą).
Mix sałat, ogórka, pomidorki, cebulkę i przestygnięte krewetki wrzucamy do jednaj miski, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu - sałatka nie nadaje się do dłuższego przechowywania, ponieważ sałata traci kruchość a krewetki po czasie robią się twarde.
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.