Sałatka z krewetkami

Czas przygotowania: 30 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
250 g krewetek koktajlowych
1/2 opakowania mixu sałat z rukola
8 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka świeżego
1/2 cebulki czerwonej
oliwa lub olej
sos francuski do sałatek (w proszku)
Marynata do krewetek:
2 łyżki oliwy lub oleju
2 ząbki czosnku
skórka otarta z 1 limonki
sok z połowy limonki
1 łyżeczka pieprzy ziołowego
sól
Wykonanie
Najpierw przygotowujemy krewetki. Robimy marynatę: do miski wlewamy oliwę, przeciskamy przez praskę czosnek, dokładamy skórkę i sok z limonki oraz pieprz. Wrzucamy krewetki, solimy i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy krewetki, smażymy kilka minut - muszą odparować i lekko się zrumienić. Odstawiamy do ostudzenia.

Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki - zależnie do wielkości. Ja je wcześniej sparzam i obieram ze skórki.

Ogórka obieramy i kroimy na ćwierćplasterki.

Cebulkę kroimy w cieniutkie piórka.

Sos francuski mieszamy według przepisu - z oliwą (i wodą).

Mix sałat, ogórka, pomidorki, cebulkę i przestygnięte krewetki wrzucamy do jednaj miski, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu - sałatka nie nadaje się do dłuższego przechowywania, ponieważ sałata traci kruchość a krewetki po czasie robią się twarde.


Pasujące dodatki
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na