Ryż smażony

Czas przygotowania: 25 min
Potrawa dla: 3 osób
Składniki
1 szklanka nieugotowanego ryżu (2 torebki)
1 1/3 szklanki wody
3 łyżki oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru
sól
Wykonanie
Czosnek kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli i odda aromat zdejmujemy je np. na talerzyk pozostawiając aromatyczny olej na patelni.

Na pozostały olej wrzucamy surowy ryż i smażymy na największym ogniu ok. 5 minut - aż zacznie miejscami brązowieć (ziarenka najpierw się zeszklą, potem będą białe a później zaczną miejscami brązowieć). Podczas smażenia cały czas mieszamy - ryż bardzo łatwo przypalić.

Do ryżu wrzucamy zeszkloną cebule i czosnek, przyprawiamy. I teraz najważniejsze - w naczyniu mamy całą potrzebną ilość zimnej wody. Nad patelnią trzymamy pokrywkę. Wlewamy na patelnię wodę i natychmiast przykrywamy. Będzie bardzo mocno parować :) Zmniejszamy gaz na połowę. Gdy pokrywka przestanie skakać podnosimy ją na chwilę i mieszamy ryż. Dusimy tak ok. 15 minut co jakiś czas mieszając - im dłużej się dusi - tym częściej mieszamy. Gdy ryż wchłonie całą wodę wyłączamy gaz i smakujemy - jeśli jest już odpowiednio miękki to zajadamy, a jeżeli jest jeszcze zbyt twardy zostawiamy pod przykrywką na kilkanaście minut.
Możemy go jeść samodzielnie lub jako dodatek do potraw.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na