Tort śmietanowy z musem truskawkowym

Czas przygotowania: 120 min
Potrawa dla: 12 osób
Składniki
Biszkopt Link do przepisu
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Krem śmietanowy:
600 ml śmietanki 30% lub 36%
300 g serka homogenizowanego waniliowego
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody

Mus truskawkowy:
400 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
kilka świeżych truskawek do dekoracji
1/2 szklanki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wody
Wykonanie
Z góry biszkoptu zdejmujemy skórkę i odkładamy. Biszkopt kroimy na trzy krążki i każdy z nich nasączamy wodą z cytryną. Zbieramy wszystkie okruszki i razem ze skórką podgrzewamy na patelni aż się wysuszą. Jeżeli wyjdzie nam na mało dosypujemy łyżkę bułki tartej i łyżeczkę cukru. Kruszonki musi wystarczyć na pokrycie boków tortu.

Krem śmietanowy:
Do wrzącej wody wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Po ubiciu dodajemy cukier puder i serek, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, dolewamy schłodzoną żelatynę. Odstawiamy krem w chłodne miejsce, żeby zaczął tężeć.

Mus truskawkowy:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Chłodzimy.
Truskawki z cukrem blendujemy na mus i mieszamy z tężejącą galaretką.

Pierwszy krążek biszkoptu układamy na paterze, na której tort będzie podany. Zakładamy obręcz tortownicy - dzięki temu łatwiej utrzymamy w ryzach masy. Wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Na drugim krążku rozsmarowujemy kilka łyżek masy śmietanowej - dzięki temu mus nie wsiąknie w biszkopt. Wykładamy tężejący mus truskawkowy i przykrywamy trzecim biszkoptem. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby stężało.

Oddzielamy brzeg toru od obręczy tortownicy nożem i ostrożnie ją zdejmujemy. Smarujemy brzegi kremem śmietanowym, cały pozostały krem wykładamy na górę. Brzegi obsypujemy okruchami. Na górze układamy truskawki.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na