• Biszkopt Link do przepisu • 1/2 szklanki wody
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem śmietanowy: • 600 ml śmietanki 30% lub 36%
• 300 g serka homogenizowanego waniliowego
• 1 szklanka cukru pudru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 1/4 szklanki wody
Mus truskawkowy: • 400 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
• kilka świeżych truskawek do dekoracji
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 galaretka truskawkowa
• 1 szklanka wody
Wykonanie
Z góry biszkoptu zdejmujemy skórkę i odkładamy. Biszkopt kroimy na trzy krążki i każdy z nich nasączamy wodą z cytryną. Zbieramy wszystkie okruszki i razem ze skórką podgrzewamy na patelni aż się wysuszą. Jeżeli wyjdzie nam na mało dosypujemy łyżkę bułki tartej i łyżeczkę cukru. Kruszonki musi wystarczyć na pokrycie boków tortu.
Krem śmietanowy:
Do wrzącej wody wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Po ubiciu dodajemy cukier puder i serek, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, dolewamy schłodzoną żelatynę. Odstawiamy krem w chłodne miejsce, żeby zaczął tężeć.
Mus truskawkowy:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Chłodzimy.
Truskawki z cukrem blendujemy na mus i mieszamy z tężejącą galaretką.
Pierwszy krążek biszkoptu układamy na paterze, na której tort będzie podany. Zakładamy obręcz tortownicy - dzięki temu łatwiej utrzymamy w ryzach masy. Wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu. Na drugim krążku rozsmarowujemy kilka łyżek masy śmietanowej - dzięki temu mus nie wsiąknie w biszkopt. Wykładamy tężejący mus truskawkowy i przykrywamy trzecim biszkoptem. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby stężało.
Oddzielamy brzeg toru od obręczy tortownicy nożem i ostrożnie ją zdejmujemy. Smarujemy brzegi kremem śmietanowym, cały pozostały krem wykładamy na górę. Brzegi obsypujemy okruchami. Na górze układamy truskawki.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.