Nastawiamy piekarnik do 170 st. grzanie: góra/dół.
Podstawą dobrego, puszystego i wyrośniętego biszkoptu są dobrze ubite białka, dlatego ubijamy je na sztywną, lśniącą pianę ze szczyptą soli. Kiedy nie wypadają z miski, wciąż miksując, dodajemy po łyżce cukru co kilkanaście sekund tak długo, aż wyczerpiemy cały. Potem dodajemy po jednym żółtku co pół minuty wciąż miksując.
Mąki i proszek przesiewamy. Dosypujemy do masy jajecznej po trochu miksując na najniższych obrotach.
Przykładamy dno tortownicy do papieru do pieczenia, odrysowujemy, wycinamy i wkładamy do formy. Boków nie smarujemy - ciasto dzięki temu nie opadnie.
Pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy zakłuwając patyczkiem - jeżeli jest suchy to biszkopt jest gotowy.
Wskazówki
Używam formy o średnicy 28 cm, biszkopt wyrasta na ok. 5-6 cm.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.