Biszkopt

Czas przygotowania: 60 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
6 jajek
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
Nastawiamy piekarnik do 170 st. grzanie: góra/dół.

Podstawą dobrego, puszystego i wyrośniętego biszkoptu są dobrze ubite białka, dlatego ubijamy je na sztywną, lśniącą pianę ze szczyptą soli. Kiedy nie wypadają z miski, wciąż miksując, dodajemy po łyżce cukru co kilkanaście sekund tak długo, aż wyczerpiemy cały. Potem dodajemy po jednym żółtku co pół minuty wciąż miksując.

Mąki i proszek przesiewamy. Dosypujemy do masy jajecznej po trochu miksując na najniższych obrotach.

Przykładamy dno tortownicy do papieru do pieczenia, odrysowujemy, wycinamy i wkładamy do formy. Boków nie smarujemy - ciasto dzięki temu nie opadnie.
Pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy zakłuwając patyczkiem - jeżeli jest suchy to biszkopt jest gotowy.


Wskazówki
Używam formy o średnicy 28 cm, biszkopt wyrasta na ok. 5-6 cm.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na