Ryż smażony z kurczakiem

Czas przygotowania: 40 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
Ryż smażony Link do przepisu

ok. 300 g mrożonej mieszanki chińskiej
sól
2 łyżki oleju

ok. 250 g piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 szczypty chili
1 łyżeczka vegety
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamis

1 mały por
Wykonanie
Ryż smażony przygotowujemy według mojego przepisu z linku powyżej.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, solimy. Smażymy na największym ogniu nie dłużej niż 5 minut. Mają się tylko rozmrozić i odparować - muszą pozostać twardawe w środku, prawie surowe. Gdy są już gotowe dorzucamy je do smażonego ryżu.

Filet kroimy w paseczki i przyprawiamy. Na patelni po warzywach rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka - na dużym ogniu i krótko (max. 5 min.). Dokładamy do ryżu i warzyw.

Pora kroimy w półkrążk i dorzucamy do całości. Przesmażamy wciąż mieszając na dużym ogniu 5 minut.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na