• 6 garÅ›ci makaronu
• 200 ml zielonego pesto (sÅ‚oiczek)
• 100 g żółtego sera
• 4 Å‚yżki parmezanu
• 2 Å‚yżki oliwy
Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu. Ja najczęściej używam tagiatelle lub penne.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach, parmezan na małych.
Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy ugotowany makaron. Smażymy 5 minut, po czym wyłączamy ogień i wrzucamy pesto. Krótko mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy najpierw żółtym serem a potem parmezanem.
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.