Zielone pesto

Czas przygotowania: 5 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
listki z 2 krzaczków bazylii
2 ząbki czosnku
40 g orzeszków piniowych
60 g startego parmezanu
80 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
Wykonanie
Z powyższych składników uzyskamy ok. 200 ml sosu.

Wszystkie składniki poza oliwą wrzucamy do blendera i miksujemy. Kiedy składniki będą utarte wlewamy cienkim strumieniem oliwę.

Przekładamy sos do słoiczka, wygładzamy wierzch i wlewamy trochę oliwy - dzięki temu możemy przechowywać pesto do miesiąca. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na