• listki z 2 krzaczków bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 40 g orzeszków piniowych
• 60 g startego parmezanu
• 80 ml oliwy z oliwek
• szczypta soli
Wykonanie
Z powyższych składników uzyskamy ok. 200 ml sosu.
Wszystkie składniki poza oliwą wrzucamy do blendera i miksujemy. Kiedy składniki będą utarte wlewamy cienkim strumieniem oliwę.
Przekładamy sos do słoiczka, wygładzamy wierzch i wlewamy trochę oliwy - dzięki temu możemy przechowywać pesto do miesiąca. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.