Marchewki, pietruszki, seler i cebulę obieramy, kroimy na połowę i wrzucamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Zalewamy wodą i gotujemy pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso musi być trochę prze-prawione czyli lekko prze-solone, prze-czosnkowane, itd. Chodzi o to, że podczas gotowania klosiki oddadzą część smaku do zupy. Gdy mięso wychodzi zbyt rzadkie dodajemy więcej bułki tartej. Łyżeczką nabieramy porcje mięsa i formujemy w dłoniach klopsiki. Każdego obtaczamy w mące i odkładamy na bok.
Z bulionu wyciągamy marchewki, pietruszki i seler i kroimy w plasterki po ok 3 mm, odkładamy. Do czystego bulionu wrzucamy klopsiki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do gotujących się klopsików. Ziemniaki wyciągają sól, więc jeśli przesoliliśmy wcześniej zupę, teraz będzie idealna, jeśli była odpowiednio słona na koniec będzie trzeba ją wysmakować i dosolić. Klopsiki i ziemniaki gotujemy w bulionie ok. 30 minut. Po tym czasie dorzucamy wcześniej pokrojone warzywa.
W wodzie i śmietance rozrabiamy mąkę. Wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gotowe!
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.