Zupa gulaszowa z indyka

Czas przygotowania: 120 min
Potrawa dla: 6 osób
Składniki
1/2 kg udźca z indyka bez kości
2 cebule
8 dużych pieczarek
1 papryka czerwona
2 marchewki
6 ziemniaków
3 ząbki czosnku
2 pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 1/2 l. wody
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka curry
3 liście laurowe
sól
olej
"Zaklepka"
1/2 szkl. zimnej wody
2 łyżeczki mąki pszennej
Wykonanie
Zagotowujemy w czajniku 1 1/2 litra wody.
Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Przyprawiamy chili, curry i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut. Dorzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulkę i smażymy razem, aż cebula się zeszkli. Podlewamy ok. 1 szklanką wody z czajnika, dokładnie mieszamy, żeby zabrać z patelni całe dobro i przelewamy do garnka. Dolewamy resztę wody, dorzucamy liście laurowe, słodką paprykę w proszku, musztardę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Przykrywamy i ustawiamy mały gaz.

Na patelnię po mięsie wlewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażymy ok. 5 minut i dorzucamy do zupy, gotujemy ok. 20 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę po obraniu kroimy w półplasterki. Dokładamy do zupy i gotujemy kolejne 20 minut.

Wyciągamy z zupy liście laurowe.
Pomidory sparzamy, pozbywamy się twardych części i kroimy w kostkę. Dokładamy do zupy razem z koncentratem pomidorowym, gotujemy ok 10 minut.

Ja zawsze pozbywam się skórki z papryki obieraczkiem do warzyw, Ci którym ona nie przeszkadza mogą to pominąć. Kroimy paprykę w kostkę i dokładamy do zupy. Po 10 minutach gotowania smakujemy i dosalamy zupę.

Mąkę mieszamy z 1/2 szkl. zimnej wody i dolewamy do gotującej się zupy, żeby ją zagęścić. Po 5 minutach jest gotowa.

Polecam podawać ze świeżo posiekanym lubczykiem lub pietruszką.


Wskazówki
Jeśli nie lubimy zagęszczać zup mąką, możemy wykorzystać do tego warzywa. Od razu po przełożeniu mięsa do garnka dorzucamy korzeń pietruszki, kawałek selera i ziemniaka w całości. Jak już zupa będzie gotowa wyciągamy je, blendujemy i wlewamy do zupy.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na