Zupa drobiowo - kokosowa

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
Bulion:
2 nogi kurczaka (500 g)
6 szkl. wody
5 liści laurowych
10 goździków
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego w kulkach
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 duży korzeń pietruszki
1 duża marchewka
1 duży ziemniak
kawałek selera

Dodatkowo:
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Wykonanie
Wszystkie składniki na bulion poza warzywami wrzucamy do garnka, przykrywamy i gotujemy na dość dużym ogniu pół godziny.

W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, ziemniaka i seler. Kroimy na pół i wrzucamy do bulionu. Gotujemy pod przykryciem jeszcze pół godziny.

Wyciągamy warzywa i mięso, bulion odcedzamy a przyprawy wyrzucamy. Mięso obieramy, oddzielamy od kości i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy je do bulionu.

Z warzyw odkładamy 1/2 marchewki i 1/2 ziemniaka. Resztę warzyw blendujemy z mlekiem kokosowym i przyprawami (curry, imbir i papryki). Papkę wrzucamy do bulionu i zagotowujemy.

Odłożony wcześniej kawałek marchewki i ziemniaka kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Smakujemy, ewentualnie dosalamy.


Wskazówki
Zupa jest dość pikantna, więc jeśli wolimy łagodniejszy smak nie dodawajmy papryki ostrej.

Idealnie do zupy pasują chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na