Wszystkie składniki na bulion poza warzywami wrzucamy do garnka, przykrywamy i gotujemy na dość dużym ogniu pół godziny.
W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, ziemniaka i seler. Kroimy na pół i wrzucamy do bulionu. Gotujemy pod przykryciem jeszcze pół godziny.
Wyciągamy warzywa i mięso, bulion odcedzamy a przyprawy wyrzucamy. Mięso obieramy, oddzielamy od kości i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy je do bulionu.
Z warzyw odkładamy 1/2 marchewki i 1/2 ziemniaka. Resztę warzyw blendujemy z mlekiem kokosowym i przyprawami (curry, imbir i papryki). Papkę wrzucamy do bulionu i zagotowujemy.
Odłożony wcześniej kawałek marchewki i ziemniaka kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Smakujemy, ewentualnie dosalamy.
Wskazówki
Zupa jest dość pikantna, więc jeśli wolimy łagodniejszy smak nie dodawajmy papryki ostrej.
Idealnie do zupy pasują chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.