Ziemniaki zapiekane

Czas przygotowania: 60 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
8 dużych ziemniaków

Sos:
2 łyżki masła
200 g kwaśnej śmietany
100 ml białego wina
5 łyżek sosu sojowego
2 czubate łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu chili
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki pieprzy ziołowego
sól
1 łyżeczka bazylii
Wykonanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie przez 20 minut. Po ugotowaniu kroimy na centymetrowe plasterki.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i majonez, dokładnie mieszamy i powoli wlewamy wino. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy bez bazylii. Podgrzewamy przez 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy trochę sosu, układamy talarki ziemniaków, polewamy sosem i posypujemy bazylią i tak na zmianę.
Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 180 st. góra/dół.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na