Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w osolonej wodzie przez 20 minut. Po ugotowaniu kroimy na centymetrowe plasterki.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietanę i majonez, dokładnie mieszamy i powoli wlewamy wino. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy bez bazylii. Podgrzewamy przez 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy trochę sosu, układamy talarki ziemniaków, polewamy sosem i posypujemy bazylią i tak na zmianę.
Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 180 st. góra/dół.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.