Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy krótko żeberka z każdej strony, mają się tylko lekko zarumienić, odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu, który został nam ze smażenia żeberek. Gdy lekko się zeszkli dokładamy czosnek posiekany w drobną kosteczkę i przesmażamy jeszcze 2 minuty.
Rozgrzewamy piekarnik: grzanie góra/dół, 200 st.
Na patelnię dokładamy musztardę, miód, keczup i wodę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i przesmażamy przez 5 minut.
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w marynacie i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i polewamy resztą marynaty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na godzinę.
Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut najlepiej na termoobiegu lub wrzucamy żeberka na patelnię i podsmażamy.
Pasujące dodatki
Do żeberek polecam chrupiące pieczywo, lekką sałatkę (sałata lodowa, pomidory, oliwa i bazylia) i zimne piwo.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.