Żeberka pieczone

Czas przygotowania: 120 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
pieprz czarny mielony
sól
olej

Marynata:
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 łyżeczek musztardy
5 łyżeczek miodu
5 łyżeczek keczupu
5 łyżeczek wody
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny.

Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy krótko żeberka z każdej strony, mają się tylko lekko zarumienić, odkładamy na bok.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu, który został nam ze smażenia żeberek. Gdy lekko się zeszkli dokładamy czosnek posiekany w drobną kosteczkę i przesmażamy jeszcze 2 minuty.

Rozgrzewamy piekarnik: grzanie góra/dół, 200 st.

Na patelnię dokładamy musztardę, miód, keczup i wodę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i przesmażamy przez 5 minut.

Każdy kawałek mięsa obtaczamy w marynacie i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i polewamy resztą marynaty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na godzinę.

Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut najlepiej na termoobiegu lub wrzucamy żeberka na patelnię i podsmażamy.


Pasujące dodatki
Do żeberek polecam chrupiące pieczywo, lekką sałatkę (sałata lodowa, pomidory, oliwa i bazylia) i zimne piwo.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na