Ziemniaki gotujemy w całości 15-20 minut. Obieramy i kroimy w plasterki po ok. 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się lekko zeszkli dorzucamy drobno posiekany czosnek. Dokładamy mięso mielone, ja używam wołowego. Posypujemy przyprawami, solimy i smażymy często mieszając ok. 10 minut. Na koniec dodajemy keczup i przekładamy do innego naczynia.
Na patelnie na której smażyliśmy mięso wlewamy śmietankę. Podgrzewamy wrzucając pokruszone serki i ciągle mieszając. Gdy się rozpuszczą wsypujemy gałkę i solimy do smaku.
Na dno naczynia żaroodpornego wielkości ok. 30x25 cm wlewamy trochę sosu. Układamy połowę ziemniaków, na nie wykładamy całe mięso i wlewamy połowę sosu. Układamy drugą warstwę ziemniaków i polewamy resztą sosu.
Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st., grzanie góra/dół.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.