Zamrożone żabie udka zalewamy mlekiem i zostawiamy pod przykryciem w lodówce do rozmrożenia (najlepiej na noc).
Wyciągamy udka z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem z obu stron i oprószamy mąką.
Połowę masła rozpuszczamy w mikrofalówce w małym naczyniu. Musi być gorące, żeby się dobrze aromatyzowało. Wciskamy do niego przez praskę czosnek i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i wrzucamy żabie udka. Palnik na ¾ mocy. Smażymy 4 minuty, po czym przewracamy na druga stronę. Po 2 minutach polewamy mięsko masełkiem czosnkowo-pietruszkowym i smażymy jeszcze 2 minuty.
Podajemy gorÄ…ce, najlepiej z podpieczonÄ… bagietkÄ….
Wskazówki
Żabie udka kupiłam mrożone podczas tygodnia francuskiego w Lidlu (8,99 zł/200 g).
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.