Wątróbka z indyka z ryżem

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
400 g wątróbki z indyka
3 pieczarki
1 marchewka
1 cebula szarotka
1 ząbek czosnku
szczypiorek
3 łyżeczki sosu sojowego
3 łyżeczki sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
olej
1/2 szkl. wody
Wykonanie
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.

Przygotowujemy warzywa: pieczarki i czosnek siekamy w cienkie plasterki, szarotkę w cienkie półplasterki, marchewkę obieramy i robimy z niej wstążeczki za pomocą obieraczki, szczypiorek siekamy.

Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na plasterki po ok. 3 mm grubości.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę. Uwaga, pryska! Po ok 5 minutach posypujemy paprykami, pieprzem i solą, przesmażamy tak jeszcze chwilę i wrzucamy wszystkie warzywa. Przesmażamy chwilę mieszając, po czym wlewamy sos sojowy i ostrygowy oraz wodę. Pozwalamy płynom odparować, cały czas mamy duży gaz i mieszamy.

Wsypujemy ugotowany ryż, całość przesmażamy jeszcze minutę i zajadamy.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na