Udziec z indyka na pieczonych ziemniakach

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
800 g udźca indyczego bez kości
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki kminku mielonego
4 łyżeczki masła
sól
4 duże ziemniaki
12 pieczarek
2 duże cebule
główka czosnku
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki bazylii
sól
olej
Wykonanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę (ok. 3 cm). Pieczarki kroimy na 4 a cebulę na 8 części. Czosnek obieramy i używamy całych ząbków. Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków, bazylią i troszkę solimy. Polewamy olejem i dokładnie mieszamy.

Mięso oczyszczamy z łuszczu i kroimy na 4 równe kawałki. Każdy kawałek mięsa nacieramy solą. W małym naczyniu mieszamy papryki, czosnek, tymianek i kminek i posypujemy mieszanką wszystkie kawałki mięsa z każdej strony.

Nagrzewamy piekarnik do 230 st., grzanie góra/dół.

Na warzywach układamy kawałki mięsa, na środek każdego z nich nakładamy po pół łyżeczki masła. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Po tym czasie warzywa musimy przemieszać a mięso obrócić na drugą stronę i ponownie nałożyć na każdy kawałek po pół łyżeczki masła. Wstawiamy odkryte i pieczemy 20 minut zmieniając grzanie na termoobieg 200 st.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na