Udziec barani pieczony

Czas przygotowania: 240 min
Potrawa dla: 6 osób
Składniki
udziec barani ok. 2 kg
olej
sól
cząber
tymianek
pieprz mielony
czosnek granulowany

Zalewa z warzywami:
2 szkl. wody
4 łyżeczki musztardy
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 kawałek selera
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
sól

Marynata 1:
garść liści mięty
1 1/2 litra mleka

Marynata 2:
4 szkl. wody
1 szkl. octu winnego
5 liści laurowych
1 łyżka jałowca
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu ziarnistego
1 łyżka rozmarynu
1 łyżka goździków
1 1/2 łyżki soli
1 główka czosnku
1 duża cebula
Wykonanie
Mięso obieramy z nadmiaru tłuszczu i błon, płuczemy i wycieramy.
Marynata 1:
Miętę siekamy na paseczki i nacieramy nią mięso. Udziec razem z miętą wrzucamy do miski i zalewamy mlekiem. Przykrywamy szczelnie workiem i odstawiamy na min. 8 max. 24 godziny. W połowie czasu przewracamy mięso na drugą stronę. Mięta zabije charakterystyczny zapach baraniny a mleko sprawi, że mięso będzie delikatne.
Marynata 2:
Wszystkie składniki marynaty poza cebulą i czosnkiem zagotowujemy. Cebulę i czosnek z łupinami kroimy byle-jak i wrzucamy do ciepłej marynaty. Gdy lekko przestygnie zalewamy nią wyjęty z mleka udziec. Przykrywamy szczelnie workiem i odstawiamy na min. 8 max. 24 godziny. W połowie czasu przewracamy mięso na drugą stronę. Ocet sprawi, że mięso będzie kruche a dzięki długiemu marynowaniu całe mięso nabierze aromatu przypraw.
Mięso po wyjęciu z marynaty nacieramy solą, potem olejem, a na koniec posypujemy dużą ilością cząbru, tymianku i czosnku granulowanego oraz trochę mniejszą pieprzu, najlepiej kolorowego. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy mięso po 3 minuty z każdej strony.
Zalewa z warzywami
Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek w plasterki, marchewkę, pietruszkę i serek w słupki (można też zetrzeć na tarce. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso wlewamy jeszcze trochę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, przesmażamy. Dokładamy pozostałe warzywa i podsmażamy 3 minuty. Wlewamy wodę i musztardę, solimy i zagotowujemy.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 st.
Do żeliwnego naczynia wlewamy zalewę z warzywami i układamy na niej mięso. Przykrywamy. Pieczemy przez godzinę, po czym przekładamy mięso na drugą stronę i pieczemy kolejną godzinę. Zdejmujemy pokrywkę, znowu przekładamy mięso i pieczemy jeszcze 15 minut na termoobiegu.
Podajemy z ziemniakami z wody polanymi tłuszczem z pieczenia, obok układamy duszone warzywa.


Wskazówki
Przepis łamie stereotyp niesmacznej baraniny. Podwójne, długie marynowanie, duża ilość ziół i sposób pieczenia sprawiły, że mięso było delikatne, miękkie, pachnące ziołami ... po prostu pyszne!
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na