Sos jogurtowo-paprykowy • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
• 2 łyżeczki pasty paprykowej słodkiej
• 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej
Wykonanie
Mięsko
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i doprawiamy nimi udka z obu stron. Rozkładamy plaster szynki szwarcwaldzkiej, kładziemy na nim udko i zwijamy. Tak samo robimy z każdym kawałkiem kurczaka.
Ziemniaczki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki, wrzucamy do miseczki. Wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Sos
Jogurt i pasty paprykowe mieszamy. Trzymamy w lodówce do czasu podania.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st., grzanie góra/dół. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy ziemniaczki, mieszamy po dnie naczynia, żeby je nasmarować, po czym rozkładamy na boki. Na środku układamy mięsko. Przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
Podajemy z zimnym sosem jogurtowo-paprykowym.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.