Udka kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania: 80 min
Potrawa dla: 3 osób
Składniki
Udka w szynce
6 udek z kurczaka bez kości i skóry
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki czosnku suszonego
1/2 łyżeczki soli

Ziemniaczki paprykowo-tymiankowe
6 niedużych ziemniaków
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soli

Sos jogurtowo-paprykowy
1 mały kubek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki pasty paprykowej słodkiej
1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej
Wykonanie
Mięsko
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i doprawiamy nimi udka z obu stron. Rozkładamy plaster szynki szwarcwaldzkiej, kładziemy na nim udko i zwijamy. Tak samo robimy z każdym kawałkiem kurczaka.

Ziemniaczki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki, wrzucamy do miseczki. Wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i mieszamy.

Sos
Jogurt i pasty paprykowe mieszamy. Trzymamy w lodówce do czasu podania.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st., grzanie góra/dół. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy ziemniaczki, mieszamy po dnie naczynia, żeby je nasmarować, po czym rozkładamy na boki. Na środku układamy mięsko. Przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
Podajemy z zimnym sosem jogurtowo-paprykowym.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na