Tortilla z kurczakiem

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
4 placki tortilli
1/2 dużej piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry
2 szczypty mielonego kminku
2 szczypty pieprzu czarnego
sól
olej
1/2 sałaty lodowej lub roszponka
1 ogórek świeży
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 pomidor
kiełki rzodkiewki lub słonecznika
sos chilli
majonez
keczup
Wykonanie
Mięso kroimy w paski i przyprawiamy. Możemy zamiast w/w przypraw użyć gotowej przyprawy do kurczaka. Odstawiamy na kilka minut.

Wszystkie warzywa kroimy w paski, sparzonego i obranego pomidora w półplasterki. Układamy na dużym talerzu lub desce. Razem z sosami podajemy na środek stołu.

Jeżeli chcemy, żeby kawałki kurczaka były chrupiące otaczamy je dodatkowo w bułce tartej (bez jajka). Mięso smażymy krótko na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na talerzyku obok warzyw i sosów.

Każdy placek zwilżamy wodą (np. mokrymi dłońmi) i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Podgrzewamy z obu stron. Nie trzeba go już smażyć ani dopiekać, musi tylko być gorący. Placki podajemy każdemu na osobny talerz, ponieważ tortillę każdy z jedzących przygotowuje sobie sam.

Placek smarujemy sosami. Warzywa i mięso w dowolnych proporcjach układamy wzdłuż placka zostawiając na złożenie boki i kawałek u dołu. Posypujemy kiełkami. Zakładamy dół placka a potem boki formując otwarty u góry rulon. Od momentu otrzymania gorącego placka wszystkie czynności musimy wykonywać bardzo szybko, żeby nie zdążył wystygnąć.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na