Tort orzechowy

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: 12 osób
Składniki
Ciasto:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg orzechów włoskich
2 kieliszki orzechówki (opcja)

Polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Krem śmietankowy:
1 kostka masła
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 kieliszek spirytusu

Krem kajmakowy:
1 pusz. mleka skondensowanego słodzonego gotowanego
1 kostka masła
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie
Całe jajka ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę i zmielone orzechy (odkładamy 2 łyżki do posypania). Wlewamy do okrągłej tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 40 minut, grzanie: dół.

Krem śmietankowy:
Budyń śmietankowy gotujemy na szklance mleka. Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec bardzo powoli wlewamy spirytus wciąż ucierając.

Krem kajmakowy:
Ucieramy masło dodając po łyżce masy z puszki. Na koniec bardzo powoli wlewamy spirytus wciąż ucierając.

Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 placki. Każdy placek skrapiamy kieliszkiem orzechówki lub wody (można do niej dodać aromat np. migdałowy). Na pierwszy placek nakładamy krem śmietankowy, na to drugi placek i krem kajmakowy. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.


Wskazówki
Do kremów zamiast spirytusu możemy dodać orzechówkę. Możemy ją też zastąpić amaretto.

Kiedy potrzebuję więcej kawałków ciasta robię je w wersji jak na zdjęciach. Robię o połowę więcej ciasta (6 jajek, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku, 20 dkg orzechów) i piekę na dużej blasze, takiej z piekarnika. Ciasta nie kroję, nasączam je, nakładam na nie masę śmietankową, a na nią kajmakową, polewę i orzechy.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na