Tort bezowy

Czas przygotowania: 240 min
Potrawa dla: 8 osób
Składniki
6 białek
szczypta soli
1 1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
250 g mascarpone
300 g kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania śmiatan-fix
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. wody
1/2 kg truskawek
Wykonanie
Jajka powinny być z lodówki. Żółtka wykorzystamy do innego dania, tylko trzeba je szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni.
Piekarnik ustawiamy na termoobieg na 160 st.
Miska do ubijania jajek musi być sucha. Wbijamy białka - nie może być ani grama żółtka. Żółtko to tłuszcz, a on jest nam w stanie zabić ciacho.
Do białek sypiemy szczyptę soli i ubijamy. Piana musi być sztywna i lśniąca. Zaczynamy stopniowo dodawać cukier, po łyżce do 20 sekund. Gdy wykorzystamy cały cukier wlewamy sok z cytryny i ubijamy jeszcze minutę.
Przygotowujemy 2 blaszki. Na każdej z nich układamy papier do pieczenia. Na nim rysujemy (od talerza lub tortownicy) 3 okręgi średnicy ok 25 cm. Rozdzielamy pianę na te 3 kręgi łyżką tworząc na wierzchu fale. Musimy to zrobić szybko, żeby piana nie opadła. Jeżeli zostanie nam trochę piany robimy z niej małe kleksy na papierze - posłużą nam do ozdoby lub zjedzenia :)
Wkładamy blaszki pośrodku piekarnika. Pieczemy tak przez 5 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st. i pieczemy tak bezy prze 2 godz, i 15 minut. NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA bo bezy opadną. Gdy pieczenie się skończy wyłączamy piekarnik i zostawiamy zamknięty do wystygnięcia, najlepiej na noc. Z gotowych blatów bezowych usuwamy papier i możemy przechowywać nawet kilka tygodni w suchym miejscu.

Krem:
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę, studzimy.
Zimną kremówkę ubijamy na pianę. Po ubiciu dodajemy śmiatan-fix, cukier puder, potem wciąż ubijając po łyżce mascarpone a na koniec wlewamy żelatynę. Gotowe :)

Truskawki kroimy w plasterki.
Tort układamy na godzinę przed podaniem, żeby nie namókł.
Masę dzielimy na 3 części. Na blat bezy nakładamy masę i warstwę truskawek, potem drugi blat, masę i truskawki, trzeci blat, masę i znowu truskawki. Podajemy schłodzone.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na