• 200 g biszkoptów
• 4 jajka
• 400 ml śmietanki 30% lub 36%
• 250 g serka mascarpone
• 8 łyżek cukru
• szczypta soli
• 2 łyżeczki żelatyny
• kawa rozpuszczalna
• kieliszek amaretto, rumu lub wódki
• prostokątne naczynie ok. 30x25 cm lub 10 szklanek
Wykonanie
Do płaskiego naczynia wsypujemy 4 łyżeczki kawy i zalewamy szklanką wrzątku. Gdy wystygnie dolewamy kieliszek alkoholu.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pamiętajmy, żeby nie ubijać zbyt długo, bo zrobi nam się masło.
Jajka dokładnie myjemy i krótko sparzamy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Żółtka wrzucamy do większej miski (znajdzie się w niej później cały krem), zasypujemy cukrem i ubijamy mikserem. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Ciągle miksując dodajemy serek mascarpone, rozpuszczoną żelatynę, potem ubitą śmietanę a na koniec pianę z białek. Krem mascarpone jest gotowy.
Każdy biszkopt moczymy w kawie i układamy na dnie naczynia. Wykładamy na nie połowę kremu. Układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostały krem. Posypujemy kawą przez małe siteczko. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Podajemy schłodzone.
Wskazówki
Jeżeli deser podamy w dużym naczyniu możemy użyć zarówno okrągłych jak i prostokątnych biszkoptów.
Jeżeli deser robimy w szklankach warto wybrać takie, które będą miały średnicę jak biszkopt. Świetnie sprawdzają się wysokie szklanki (jak do drinków). Najwygodniej jeść wtedy deser łyżeczką do lodów. Przygotujmy też trochę więcej biszkoptów.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.