• 200 g polędwicy wieprzowej
• 2 ogórki kiszone
• 1 duża cebula
• 6 pieczarek marynowanych (opcja)
• sól
• pieprz czarny
• oliwa
• przyprawa do zup w płynie (pot.: Maggi)
• musztarda
• 2 żółtka
Wykonanie
Z mięsa usuwamy wszelkie błonki i tłuszcz. Mięso na tatar powinno się siekać tak długo i tak drobno, aż będzie takie, jak mielone. Ja wolę po prostu zmielić :)
Zmielone mięso solimy, pieprzymy, dodajemy ok. 1 łyżeczki maggi i 2 łyżeczki oliwy. Dzielimy na pół i mokrymi dłońmi formujemy dwie kulki. Kładziemy na talerzu rozpłaszczając dłonią i robiąc w środku wgłębienie na żółtko. Możemy też użyć specjalnych foremek, ale trzeba wcześniej wysmarować je oliwą, żeby mięso się nie przykleiło.
Ogórka, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Układamy wokół mięsa.
Jajka myjemy a potem krótko sparzamy. Białko nie jest nam potrzebne (możemy zrobić bezy) a żółtka wbijamy we wgłębienia w tatarach.
Obok talerzy podajemy oliwę, Maggi, musztardę, sól i pieprz.
Pasujące dodatki
Schłodzona wódka lub piwo :)
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.