Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta (margaryna posiekana) i traktujemy mikserem aż się połączą tworząc grudki - ciasto wygląda wtedy jak kruszonka. Wysypujemy je na blaszkę do tarty, wyklejamy brzegi i dociskamy spód. Wstawiamy do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy 2 minuty na 3 łyżkach masła. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli i smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy zamrożony szpinak, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Co chwilę mieszamy. Kiedy się rozpuści dodajemy śmietankę, solimy i przyprawiamy: dużo pieprzu ziołowego, mniej białego (jest ostry) i szczypta gałki muszkatołowej. Smażymy, aż odparuje. Wyłączamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st., grzanie góra/dół. Podpiekamy samo ciasto 15 minut. Po tym czasie wykładamy na ciasto farsz i na wierzchu układamy pokrojony w plasterki ser. Zapiekamy ok 30 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.
Wskazówki
Jeśli używamy masła musi go być trochę więcej niż 1/2 kostki, ponieważ kostka masła ma 200 g a margaryny 250 g.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.