Tajska zupa krewetkowo - krabowa

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
1 opakowanie pasty tom yum
5 szklanek wody
100 g paluszków krabowych surimi
16 krewetek black tiger
6 łyżek ugotowanego drobnego makaronu
koperek
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki sosu rybnego
4 szczypty imbiru
sól
Wykonanie
Wodę zagotowujemy, wrzucamy pastę tom yum, sosy, imbir i sól, zmniejszamy ogień. Obrane krewetki wrzucamy do zupy, przykrywamy. Paluszki krabowe surimi kroimy w plasterki grubości ok. 7 mm. Dorzucamy do zupy, gotujemy ok. 5 minut pod przykryciem.

Do małych miseczek wkładamy po łyżce makaronu i po 4 krewetki z zupy, pozostałą zupę rozlewamy równomiernie. Podajemy posypane siekanym koperkiem.


Wskazówki
Pastę to yum, sos rybny i sos sojowy możemy kupić we wszystkich większych marketach. Ja korzystała z pasty firmy Kanokwan (zdjęcie).

Makaron, którego użyjemy może być ryżowy, sojowy lub tradycyjny, taki jak do rosołu. Najważniejsze, żeby był drobny.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na