Szaszłyki z indyka bez patyków

Czas przygotowania: 60 min
Potrawa dla: 3 osób
Składniki
1/2 kg fileta z indyka
150 g wędzonego boczku
3 czerwone cebule
3 średnie ziemniaki
200 g pieczarek
2 czerwone papryki








Marynata do mięsa:
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
5 łyżek oleju

Marynata do papryki:
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól
2 łyżki oleju
Wykonanie
Chciałam zrobić szaszłyki, ale zapomniałam o patyczkach :)

Mięso kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki marynaty do mięsa łączymy ze sobą i mieszamy z indykiem.
Boczek kroimy w cienkie plasterki.
Cebule obieramy i tniemy na ósemki.
Z pieczarek usuwamy nóżki, obieramy i kroimy na połówki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube półplasterki.
Papryki obieramy (lub nie, jeśli komuś nie szkodzą skórki), wydrążamy środki i kroimy w dużą kostkę. Mieszamy ze składnikami marynaty i odstawiamy.

Rozgrzewamy piekarnik: 280 st., opcja grillowania.

Boczek przesmażamy ok 2 minuty. Mięso dokładamy do boczku i lekko podsmażamy, tak tylko żeby się ścięło z zewnątrz. Dorzucamy cebule, ziemniaki i pieczarki. Przesmażamy chwilę, żeby całość nabrała temperatury. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Bez przykrycia!
Po 10 minutach mieszamy, po 20 minutach dorzucamy paprykę i mieszamy, po 30 minutach znowu mieszamy a po 40 minutach wyciągamy i jemy!


Wskazówki
Zamiast boczku możemy użyć wędzoną kiełbasę lub kabanosy.

Mam naczynie, w którym mogę smażyć a później zapiekać w piekarniku. Jeśli takiego nie mamy smażymy wszystko na patelni a później przekładamy do naczynia do zapiekania.

Polecam podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na