Szarlotka na kruszonce

Czas przygotowania: 80 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
Ciasto:
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 kostka margaryny (250g)
1 mały cukier waniliowy (16g)
1 mały proszek do pieczenia (16g)
5 żółtek

Piana:
5 białek
1/3 szkl. cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka mąki

Nadzienie:
1 słoik prażonych jabłek lub musu
1 łyżeczka cynamonu

cukier puder po posypania
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st., grzanie góra/dół.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodajemy powoli mąkę i cukier. Odstawiamy do lodówki.

Wszystkie składniki ciasta (margaryna posiekana) wrzucamy do miski i traktujemy krótko mikserem . Nie mieszamy dokładnie. Ciasto konsystencją ma przypominać kruszonkę.

Tortownicę smarujemy margaryną, wysypujemy 1/3 kruszonki, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem, wysypujemy 1/3 kruszonki, nakładamy pianę z białek, wysypujemy pozostałą 1/3 kruszonki.

Pieczemy 1 godzinę.


Wskazówki
Jeśli mamy świeże jabłka warto uprażyć je samemu. Na szarlotkę wystarczy mniej niż kilogram. Obieramy je, wydrążamy gniazda i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię łyżeczkę masła, na nie wrzucamy jabłka i cukier - na początek 2 łyżki i smakujemy, ewentualnie dosładzamy. Jeśli jabłka mają mało wyrazisty smak dodajemy trochę soku z cytryny. Smażymy je mieszając kilka minut. Po wyłączeniu dodajemy cynamon.

Polecam szarlotkę w wersji full - podaną na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na