Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st., grzanie góra/dół.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodajemy powoli mąkę i cukier. Odstawiamy do lodówki.
Wszystkie składniki ciasta (margaryna posiekana) wrzucamy do miski i traktujemy krótko mikserem . Nie mieszamy dokładnie. Ciasto konsystencją ma przypominać kruszonkę.
Jeśli mamy świeże jabłka warto uprażyć je samemu. Na szarlotkę wystarczy mniej niż kilogram. Obieramy je, wydrążamy gniazda i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię łyżeczkę masła, na nie wrzucamy jabłka i cukier - na początek 2 łyżki i smakujemy, ewentualnie dosładzamy. Jeśli jabłka mają mało wyrazisty smak dodajemy trochę soku z cytryny. Smażymy je mieszając kilka minut. Po wyłączeniu dodajemy cynamon.
Polecam szarlotkę w wersji full - podaną na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.