Sos: • 200 g sera gorgonzola
• 500 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
Wykonanie
Do rondelka wlewamy śmietankę i kruszyny ser. Gdy ser się rozpuści smakujemy i ewentualnie dosalamy. Trzymamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zostawiamy pod przykryciem.
Polędwicę kroimy po skosie na plastry grubości ok 1 1/2 cm. Każdy plaster dociskamy do deski otwartą dłonią lub bardzo delikatnie rozbijamy przez folię. Solimy i posypujemy pieprzem. Mięso musi być dość delikatne w smaku, ponieważ sos jest bardzo intensywny. Steki smażymy lub grillujemy po 4 minuty z obu stron. Polędwicy nie można "przegotować" bo zrobi się twarda. Najdelikatniejsza jest tylko ścięta.
Na talerze wylewamy sos, na nim układamy steki.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.