Stek pieprzowy

Czas przygotowania: 30 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
1/2 kg polędwiczki wieprzowej
1/2 kg ziemniaków
czosnek granulowany
olej
papryka słodka w proszku
pieprz czarny
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
sól
Wykonanie
Polędwiczkę myjemy i kroimy po skosie na plastry grubości ok. 1 - 1,5 cm. Rozpłaszczamy delikatnie (nie rozbijamy), z dwóch stron nacieramy solą i czosnkiem i pieprzymy – dużo ziołowego, średnio kolorowego, mało białego i czarnego. Jeżeli chcemy aby steki były ostre dodajemy więcej białego pieprzu. Ostawiamy mięso do lodówki. Ziemniaki myjemy dokładnie czyszcząc szczoteczką skórkę i kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy papryką i solą, wykładamy na talerz. Rozgrzewamy mocno patelnię z odrobiną oleju. Kładziemy steki. Na dużym ogniu obsmażamy z obu stron po 1 minucie, potem zmniejszamy odrobinę gaz i dosmażamy z obu stron po 3 minuty. Dłuższe smażenie polędwicy spowoduję jej stwardnienie.
Podajemy razem z ziemniaczkami, ulubioną surówką i sosem.


Pasujące dodatki
Polecam do tego dania: Surówki i sałatki Sosy
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na