• 500 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
• 2 serki topione
• sól
Wykonanie
Do rondelka wlewamy śmietankę i kruszyny serki. Gdy serki się rozpuszczą smakujemy i ewentualnie dosalamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy ciepły do mięs i makaronów.
Wskazówki
Jeśli mamy ochotę na ostry sos dodajemy serki o smaku paprykowym i odrobinę chili.
Gdy sos będzie zbyt rzadki w odrobinie zimnej wody mieszamy płaską łyżeczkę mąki i wlewamy do gotującego się sosu
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.