Sos serowy

Czas przygotowania: 15 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
500 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
2 serki topione
sól
Wykonanie
Do rondelka wlewamy śmietankę i kruszyny serki. Gdy serki się rozpuszczą smakujemy i ewentualnie dosalamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy ciepły do mięs i makaronów.


Wskazówki
Jeśli mamy ochotę na ostry sos dodajemy serki o smaku paprykowym i odrobinę chili.

Gdy sos będzie zbyt rzadki w odrobinie zimnej wody mieszamy płaską łyżeczkę mąki i wlewamy do gotującego się sosu
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na