Sos beszamelowy

Czas przygotowania: 5 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
1/3 kostki masła
2 łyżki mąki
2 1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
Wykonanie
Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy mąkę, solimy i dodajemy gałkę muszkatołową. Podsmażamy ok minutę. Wlewamy mleko (jeżeli będzie ciepłe nie będą się robiły grudki) i ciągle mieszamy ok. minutę.


Wskazówki
Sos beszamelowy może być podstawą do bardzo wielu sosów, np:

- koperkowy: trochę śmietanki i posiekany koperek
- pietruszkowy: trochę śmietanki i posiekana pietruszka
- pomidorowy: trochę śmietanki, papryka słodka i koncentrat
- musztardowy: 6 łyżek musztardy
- pieczarkowy: wlewamy beszamel do podsmażonych pieczarek
- paprykowy: trochę śmietanki, 2 łyżeczki słodkiej papryki i 1 ostrej
- curry: trochę śmietanki i 2 łyżeczki curry
- i każdy inny, jaki przyjdzie nam do głowy :)
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na