Słoninę mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na głęboką patelnię i wytapiamy na dużym ogniu.
Skwarki muszą nabrać złotego koloru - wtedy będą chrupiące.
Dokładamy 3 kostki smalcu. Kiedy się rozpuści wyłączamy ogień i ostawiamy patelnię na bok.
Rozgrzewamy drugą patelnię. Wlewamy na nią kilka łyżek smalcu. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli dokładamy posiekany drobno czosnek.
Boczek mielimy lub kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię.
Jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładamy na patelnię i smażymy ok. 3 minuty z cebulką, boczkiem i czosnkiem.
Na patelnię dokładamy mięso mielone. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem i smażymy mieszając. Po zrumienieniu dokładamy do smalcu ze skwarkami i całość mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.