Smalec

Czas przygotowania: 30 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
500 g słoniny wieprzowej
400 g boczku wędzonego lub kopconego
200 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
1 jabłko
3 ząbki czosnku
3 kostki smalcu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wykonanie
Słoninę mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na głęboką patelnię i wytapiamy na dużym ogniu.
Skwarki muszą nabrać złotego koloru - wtedy będą chrupiące.
Dokładamy 3 kostki smalcu. Kiedy się rozpuści wyłączamy ogień i ostawiamy patelnię na bok.

Rozgrzewamy drugą patelnię. Wlewamy na nią kilka łyżek smalcu. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli dokładamy posiekany drobno czosnek.

Boczek mielimy lub kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię.

Jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładamy na patelnię i smażymy ok. 3 minuty z cebulką, boczkiem i czosnkiem.

Na patelnię dokładamy mięso mielone. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem i smażymy mieszając. Po zrumienieniu dokładamy do smalcu ze skwarkami i całość mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w lodówce.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na