Sernik bez sera

Czas przygotowania: 120 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
5 jajek
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
2 1/2 szkl. cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże kwaśne śmietany 18%
1 budyń śmietankowy
szczypta soli
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 st., grzanie góra/dół.

Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, zimną posiekaną margarynę i 1/2 szklanki cukru traktujemy mikserem tak, żeby powstała kruszonka. 3/4 kruszonki wysypujemy równomiernie na blaszkę i dogniatamy.

Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Dodajemy partiami pozostały cukier, wsypujemy budyń. Wlewamy śmietany. Całą masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, posypujemy na wierzchu pozostałą kruszonką.

Pieczemy przez 20 min. na ustawieniu piekarnika góra/dół po czym zmieniamy ustawienia na sam dół i pieczemy jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, żeby stopniowo obniżać temperaturę. Ciasto wyciągamy po kilku minutach, dzięki temu nie opadnie.


Wskazówki
Sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Jeśli chcemy urozmaicić nasz sernik na warstwę kruchego ciasta przed wylaniem masy śmietanowej możemy dodać owoce (np. brzoskwinie lub wiśnie) lub bakalie.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na