• 600 g schabu bez kości
• 300 g pieczarek
• 300 g wędzonej kiełbasy (np. wiejskiej)
• 1 duża cebula
• 1 paczka sosu myśliwskiego w proszku
• 6 plastrów żółtego sera
• sól
• pieprz
• olej
• 2 łyżki masła
Wykonanie
Schab kroimy na 6 plastrów grubości 1-2 cm. Lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem.
Na dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju - tak, żeby dno było było natłuszczone. Układamy obok siebie plastry przyprawionego schabu.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zeszklonej cebulki. Po minucie dorzucamy pieczarki - również pokrojone w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 2 minuty.
Sos myśliwski rozrabiamy z zimną wodą według przepisu, z reguły jest to 300 ml i dolewamy do farszu. Podgrzewamy mieszając, aż zgęstnieje - ok. 2 minuty.
Na schab wykładamy cały farsz i rozkładamy równomiernie. Na nim układamy plastry sera. Przykrywamy pokrywką bez otworów lub folią aluminiową - dzięki temu schab się nie przesuszy i będzie kruchy.
Pieczemy 1 godzinę, grzanie góra/dół, 200 st.
Po upieczeniu i nałożeniu na talerze do brytfanki wrzucamy 2 łyżki masła. Rozpuści się z pozostałym tłuszczem i stworzy pyszny sosik do ziemniaczków lub innych gotowanych warzyw.
Wskazówki
Zamiast kiełbasy możemy użyć wędzonego boczku, musimy jednak pamiętać, że potrawa będzie przez to bardziej tłusta.
W sezonie zamiast pieczarek możemy użyć grzybów leśnych.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.