• 1 kg schabu bez kości
• 300 g grzybów leśnych
• 2 cebule
• 250 ml śmietanki UHT 10-12% (z kartonika)
• 2 kostki bulionu grzybowego
• 1/3 szkl. oleju
• sól
• pieprz czarny
• gałka muszkatołowa
Wykonanie
Schab kroimy na 12 plastrów.
Olej wlewamy do głębokiego talerza i podgrzewamy w mikrofalówce - dzięki temu kostki łatwiej się rozpuszczą. Do ciepłego oleju wrzucamy kostki bulionu grzybowego i po 1/2 płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i gałki. Rozcieramy. Do marynaty wkładamy plastry mięsa i odstawiamy na kilka minut.
Rozgrzewamy suchą patelnię. Smażymy mięso na dużym ogniu po minucie z każdej strony. Ma się tylko ściąć i zamknąć, żeby podczas pieczenia nie traciło wilgoci. Mięso odkładamy a na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy pokrojone grzyby, solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut. Wlewamy śmietaną, zestawiamy z ognia chwilę po tym, gdy się zagotuje. Do naczynia wlewamy kilka łyżek sosu, układamy mięso, polewamy sosem i tak na zmianę, na koniec wylewając resztę sosu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. góra/dół. Gdy się nagrzeje wstawiamy mięso i pieczemy godzinę.
Podajemy z ziemniaczkami posypanymy pietruszką.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.