Schab w sosie leśnym

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
1 kg schabu bez kości
300 g grzybów leśnych
2 cebule
250 ml śmietanki UHT 10-12% (z kartonika)
2 kostki bulionu grzybowego
1/3 szkl. oleju
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Schab kroimy na 12 plastrów.
Olej wlewamy do głębokiego talerza i podgrzewamy w mikrofalówce - dzięki temu kostki łatwiej się rozpuszczą. Do ciepłego oleju wrzucamy kostki bulionu grzybowego i po 1/2 płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i gałki. Rozcieramy. Do marynaty wkładamy plastry mięsa i odstawiamy na kilka minut.

Rozgrzewamy suchą patelnię. Smażymy mięso na dużym ogniu po minucie z każdej strony. Ma się tylko ściąć i zamknąć, żeby podczas pieczenia nie traciło wilgoci. Mięso odkładamy a na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy pokrojone grzyby, solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut. Wlewamy śmietaną, zestawiamy z ognia chwilę po tym, gdy się zagotuje. Do naczynia wlewamy kilka łyżek sosu, układamy mięso, polewamy sosem i tak na zmianę, na koniec wylewając resztę sosu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. góra/dół. Gdy się nagrzeje wstawiamy mięso i pieczemy godzinę.
Podajemy z ziemniaczkami posypanymy pietruszką.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na