Schab pieczony

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
1 kg schabu
4 łyżki masła
Marynata
5 łyżek musztardy
5 łyżek keczupu
5 łyżek oleju
5 łyżek wina lub wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka lubczyku
sól
Wykonanie
Schab myjemy i osuszamy. Na wierzchu co centymetr robimy nacięcia - lepiej wchłonie się marynata i łatwiej będzie kroić upieczony schab na plastry.

Mięso dokładnie nacieramy solą.

Wszystkie składniki marynaty poza tymiankiem mieszamy i smarujemy nią mięso.

Na dnie naczynia wykładamy masło, na nie mięso w marynacie i posypujemy na wierzchu tymiankiem.

Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 210 st. piekarnika, grzanie góra/dół. Pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy tak przez 15 minut, żeby utworzyła się chrupiąca skórka.


Pasujące dodatki
Puree ziemniaczano-kalafiorowe

Ziemniaki zapiekane w sosie śmietanowym z chili
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na