Schab myjemy i osuszamy. Na wierzchu co centymetr robimy nacięcia - lepiej wchłonie się marynata i łatwiej będzie kroić upieczony schab na plastry.
Mięso dokładnie nacieramy solą.
Wszystkie składniki marynaty poza tymiankiem mieszamy i smarujemy nią mięso.
Na dnie naczynia wykładamy masło, na nie mięso w marynacie i posypujemy na wierzchu tymiankiem.
Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 210 st. piekarnika, grzanie góra/dół. Pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy tak przez 15 minut, żeby utworzyła się chrupiąca skórka.
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.