Mix sałat łagodnych ma: sałatę rzymską, endywia frisee, cykoria radicchio i troszkę marchewki. Kupuję go w biedronce i do sałatki daję pół paczki, ale kiedy nie mam go akurat w domu zastępuję dwiema garściami porwanej sałaty lodowej. Wrzucamy ją do dużej miski.
Mozzarellę i kurczaka kroimy w kostkę. Ja najczęściej używam fileta z piersi kurczaka. Dorzucamy do sałaty.
Rzodkiewki i ogórka kroimy w ćwierćplasterki i dokładamy do reszty.
Paprykę kroimy w cienkie paski (ja ją wczęsniej obieram), również dokładamy do sałatki.
Drobno posiekany szczypiorek też ląduje w misce (potrzebujemy go ok. 2 łyżki).
W małym naczyniu mieszamy olej z odrobiną soli i sosem włoskim (ja używam sosu firmy Mikado z Lidla - jest rewelacyjny i o połowę tańszy od pozostałych). Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy.
Pomidorki kroimy na połówki (ja je wcześniej sparzam i obieram ze skórek) i układamy na wierzchu sałatki.
Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Grzanki czosnkowe:
Najbardziej lubie te z pieczywa pszennego. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wkładamy kawałki chleba po czym od razu je odwracamy. Chodzi o to, żeby je równo nasączyć. Po odwróceniu zmniejszamy lekko ogień i posypujemy połową czosnku granulowanego i solą. Po ok. minucie odwracamy grzanki i znowu solimy i czosnkujemy. Smażymy rónież ok. minutę. W efekcie mają być chrupice i lekko przyrumienione.
Podamy na ciepło lub na zimno.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.