Ryż z warzywami

Czas przygotowania: 30 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
300 g ryżu
450 g mrożonki chińskiej
3 łyżki sosu sojowego
kurkuma
curry
imbir
kminek mielony
papryka słodka
papryka ostra
sól
olej
Wykonanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Musi być niedogotowany.

Na patelnię wlewamy trochę oleju i wrzucamy zamrożone warzywa, solimy. Smażymy na dużym ogniu ok. 10 minut. Cały płyn musi odparować a warzywa muszą być twardawe.

Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa dolewamy trochę oleju i wrzucamy ryż. Posypujemy kurkumą i curry i smażymy na dość dużym ogniu przez 5 minut. Musi dobrze odparować i być sypki.

Do ryżu dorzucamy warzywa, sos sojowy, posypujemy imbirem, kminkiem, paprykami i solimy. Smażymy kolejne 5 minut.


Wskazówki
Żeby uniknąć klejenia się ryżu warto po ugotowaniu rozłożyć go na dużym talerzu lub desce i tak pozwolić mu odparować i ostygnąć.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na