Z piersi odkrawamy polędwiczki. Możemy je użyć do innej potrawy lub przyprawić i usmażyć razem z roladkami. Filety kroimy wzdłuż tworząc z każdego 2 plastry. Rozbijamy cienko, najlepiej przez folię, żeby nie uszkodzić mięsa. Otrzymane płaty solimy, posypujemy czosnkiem, pieprzem i tymiankiem z obu stron.
Z mozzarelli odkrawamy kilka cienkich plasterków do dekoracji. Resztę kroimy w paseczki. Połowę pomidorów i czosnku z zalewy kroimy w paseczki. Mozzarellę, pomidory i czosnek układamy na brzegach mięsa i zwijamy w roladki zawijając boli - tak, żeby nic nie wypadło podczas smażenia. Dzięki temu, że mięso jest cienko rozbite dobrze się sklei i nie wymaga dodatkowego związywania.
SOS: Pozostałe suszone pomidory i czosnek posypujemy solą i pieprzem i miksujemy. Dodajemy skórkę otartą z limonki, sok z połowy limonki i kilka łyżek zalewy z pomidorów. Całość miksujemy na gładki sos.
Dojrzałe pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w dość grube plastry.
Cukinię kroimy po skocie w plastry grubości ok. 1 cm. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z zalewy pomidorów. Układamy plastry cukinii, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 2-3 minuty, obracamy, przyprawiamy i znowu smażymy. Układamy na brzegu talerza na przemian z plastrami pomidorów co jakiś czas wrzucając mozzarellę. Polewamy sosem.
Na patelnię wlewamy resztę oliwy z suszonych pomidorów i smażymy na złoty kolor mięsne roladki często obracając. Jeżeli zabraknie nam zalewy z pomidorów używamy oleju lub oliwy.
Pasujące dodatki
Najlepsze z kaszą gryczaną, ciepłą chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym lub makaronem tagiatelle.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.