• 1 dojrzałe mango
• olej (do smażenia)
• 1 łyżka masła
• cukier puder (do posypania)
Wykonanie
Mąkę wrzucamy do dużej miski, solimy i usypujemy z niej kopczyk. Robimy w nim spore wgłębienie, w które wkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Wlewamy w nie pół szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, wlewamy resztę mleka i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Mango obieramy i kroimy na cienkie plasterki, mieszamy z ciastem i odstawiamy na dodatkowe 15 minut.
Smażymy na głębokim oleju z dodatkiem łyżki masła. Ciasto nakładamy dużą łyżką i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.