Racuchy drożdżowe z mango

Czas przygotowania: 80 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
Ciasto:
3 szkl. mąki
1 1/2 szkl. mleka
5 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
szczypta soli

1 dojrzałe mango
olej (do smażenia)
1 łyżka masła
cukier puder (do posypania)
Wykonanie
Mąkę wrzucamy do dużej miski, solimy i usypujemy z niej kopczyk. Robimy w nim spore wgłębienie, w które wkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Wlewamy w nie pół szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wbijamy jajko, wlewamy resztę mleka i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Mango obieramy i kroimy na cienkie plasterki, mieszamy z ciastem i odstawiamy na dodatkowe 15 minut.

Smażymy na głębokim oleju z dodatkiem łyżki masła. Ciasto nakładamy dużą łyżką i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na