Pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym

Czas przygotowania: 40 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
2 pstrągi
1 cytryna
1/2 kostki masła
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
pieprz cytrynowy
pieprz ziołowy
sól
olej
Wykonanie
Kupuję ryby wypatroszone, bo się na tym nie znam :) Potrafię tylko obciąć głowy i umyć, co czynię na początku :)

Najpierw robimy masełko. Koperek obrywamy i siekamy. Łodygi zostawiamy - będą nam potrzebne. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do masła dodajemy koperek i czosnek, solimy i ucieramy do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Cytrynę kroimy na półplasterki.
Pstrągi nacieramy z zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzami. Do środka ryby wkładamy po 2 łyżeczki masła, gałązki koperku i po 2 półplasterki cytryny.

Na patelni rozgrzewany trochę oleju. Układamy ryby, ustawiamy średni ogień i przykrywamy. Zostawiamy tak na ok 7 minut, ale co minutę poruszamy patelnią lub przesuwamy rybę szpatułką, żeby nie przywarła. Obracamy na drugą stronę i powtarzamy czynności.

Kładąc rybę na talerz wyciągamy cytrynę i gałązki koperku oraz nakładamy z wierzchu ryby po 2 łyżeczki masełka czosnkowo-koperkowego. Na talerzu podajemy też kawałki cytryny do skropienia pstrąga. Podajemy z ziemniakami w dowolnej formie.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na