Kupuję ryby wypatroszone, bo się na tym nie znam :) Potrafię tylko obciąć głowy i umyć, co czynię na początku :)
Najpierw robimy masełko. Koperek obrywamy i siekamy. Łodygi zostawiamy - będą nam potrzebne. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do masła dodajemy koperek i czosnek, solimy i ucieramy do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Cytrynę kroimy na półplasterki.
Pstrągi nacieramy z zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzami. Do środka ryby wkładamy po 2 łyżeczki masła, gałązki koperku i po 2 półplasterki cytryny.
Na patelni rozgrzewany trochę oleju. Układamy ryby, ustawiamy średni ogień i przykrywamy. Zostawiamy tak na ok 7 minut, ale co minutę poruszamy patelnią lub przesuwamy rybę szpatułką, żeby nie przywarła. Obracamy na drugą stronę i powtarzamy czynności.
Kładąc rybę na talerz wyciągamy cytrynę i gałązki koperku oraz nakładamy z wierzchu ryby po 2 łyżeczki masełka czosnkowo-koperkowego. Na talerzu podajemy też kawałki cytryny do skropienia pstrąga. Podajemy z ziemniakami w dowolnej formie.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.