Ponadto: • ok. 800 g dżemu porzeczkowego • 1/2 tabliczki tartej czekolady
Wykonanie
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki części I ciasta rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.
Część II ciasta: do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier. Wciąż ubijając dodajemy żółtka (po jednym).
Wlewamy wystudzoną część I ciasta, a po wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
Całość wylewamy do prostokątnej blaszki i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika (góra/dół).
Po wystudzeniu ciasto kroimy wzdłuż na pół.
Masa serowa:
Twaróg sernikowy lub serek (waniliowy, śmietankowy) to taki w wiaderku, wielokrotnie mielony, gładki. Twaróg/serek i masło muszą być w jednakowej temperaturze, żeby masa się nie zważyła.
Ucieramy masło z cukrami po czym dodajemy po trochu twaróg/serek.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietanfixy i cukier puder.
Na pierwszą część ciasta nakładamy połowę dżemu porzeczkowego, na to wykładamy masę serową. Kładziemy druga warstwę ciasta, pozostały dżem i bitą śmietanę.
Posypujemy utartą czekoladą lub kakao. Schładzamy.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.