Porzeczkowiec

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
Ciasto część I:
3/4 szkl. oleju
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao

Ciasto część II:
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. cukru
3 jajka



Masa serowa:
1/2 kg twarogu sernikowego
1 kostka masła
5 łyżek cukru pudru
16 g cukru wanilinowego

Bita śmietana:
1/2 l. śmietanki 30%
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
ok. 800 g dżemu porzeczkowego
1/2 tabliczki tartej czekolady
Wykonanie
Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki części I ciasta rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.

Część II ciasta: do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier. Wciąż ubijając dodajemy żółtka (po jednym).
Wlewamy wystudzoną część I ciasta, a po wymieszaniu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą.

Całość wylewamy do prostokątnej blaszki i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 180 st. piekarnika (góra/dół).
Po wystudzeniu ciasto kroimy wzdłuż na pół.

Masa serowa:

Twaróg sernikowy lub serek (waniliowy, śmietankowy) to taki w wiaderku, wielokrotnie mielony, gładki. Twaróg/serek i masło muszą być w jednakowej temperaturze, żeby masa się nie zważyła.
Ucieramy masło z cukrami po czym dodajemy po trochu twaróg/serek.

Bita śmietana:

Schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietanfixy i cukier puder.



Na pierwszą część ciasta nakładamy połowę dżemu porzeczkowego, na to wykładamy masę serową. Kładziemy druga warstwę ciasta, pozostały dżem i bitą śmietanę.
Posypujemy utartą czekoladą lub kakao. Schładzamy.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na