Propozycja farszu: • 30 dkg piersi z kurczaka
• 30 dkg pieczarek
• 1 opakowanie fety
• 30 dkg sera żółtego
• sól, curry, pieprz, słodka papryka lub inne ulubione przyprawy do mięsa
Wykonanie
Do ciepłej wody dodajemy po łyżeczce cukru i mąki oraz drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, solimy i dolewamy drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. W zależności od konsystencji dodajemy więcej ciepłej wody lub mąki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Ciasto ponownie wyrabiamy. Wykładamy na dużą blachę (taką piekarnikową), przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i chwilę dusimy. Fetę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Nastawiamy piekarnik na 250 st. góra-dół i do zimnego wstawiamy ciasto. Wciągamy zaraz po tym, jak piekarnik się nagrzeje.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i smarujemy nim ciasto. Rozkładamy równomiernie fetę oraz kurczaka z pieczarkami. Posypujemy żółtym serem. Wstawiamy znowu do piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.