Pizza na cienkim cieście

Czas przygotowania: 90 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
Ciasto do pizzy:
1 łyżka suchych drożdży (14 g)
1 1/2 szklanki ciepłej wody
3 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
100 g salami
100 g pieczarek
1 cebula
200 g żółtego sera

Sos:
1 koncentrat pomidorowy
6 łyżek keczupu
10 łyżek wody
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
Wykonanie
Wolę używać suchych drożdży niż świeżych - żeby nie trafić na zwietrzałe. 14 g to 2 paczuszki. Wrzucamy je do ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie i wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto aż stworzy gładką kulę. Dodajemy oliwę lub olej rzepakowy, wyrabiamy jeszcze chwilę.

Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na wysmarowane tłuszczem duże blachy, takie od piekarnika.

Wszystkie składniki sosu mieszamy i smarujemy ciasta.

Na pizzach układamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka, pieczarki pokrojone w cienkie półplasterki i salami. Posypujemy serem.

Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st., grzanie góra/dół.


Wskazówki
Jeżeli nie robimy od razu drugiej pizzy pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni lub zamrażamy.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na