Pierś z kaczki z ziemniakami

Czas przygotowania: 30 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
2 piersi z kaczki ze skórą
1 łyżeczka siekanego lub suszonego tymianku
½ łyżeczki czosnku granulowanego
sól
pieprz
olej
6 średnich ziemniaków
½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku

Wykonanie
Skórkę z piersi kaczki nacinamy w karo nie naruszając mięsa. Piersi od strony mięsa nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem i odstawiamy na przynajmniej godzinę (najlepiej na noc).

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości do miękkości. Po czym kroimy na ósemki. Łyżkę oleju mieszamy z papryką i solą i mieszamy z ziemniakami. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy 190 st. grzanie góra/dół.

W tym czasie na patelnie wlewamy odrobinkę oleju i na zimną patelnię układamy piersi z kaczki skóra do dołu. Stawiamy na gaz, ustawiamy na 2/3 mocy. Smażymy ok 10 minut (aż skórka się przybrązowi – zależy od mocy kuchenki). Po tym czasie odwracamy na drugą stronę i smażymy ok. 3 minuty. Odstawiamy patelnie na bok, wyciągamy z piekarnika ziemniaki, dokładamy obok nich piersi z kaczki mięsem do dołu, przykrywamy i wstawiamy znowu do piekarnika na 10 minut.


Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na