Ciasto na pierogi: • 2 1/2 szklanki mąki • 1/2 łyżeczki soli • 1 jajko (+1 do smarowania) • 1 łyżeczka cukru • 1/2 kostki drożdży (50 g) • mały kubek kwaśnej śmietany (ok. 200 g)
Wykonanie
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i podsmażamy cebulkę. Gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki. Posypujemy całość pieprzami, gałką muszkatołową i lubczykiem (nie jest konieczny, ale rewelacyjnie podkreśla smak grzybów), solimy. Smażymy kilka minut po czym podlewamy wodą. Smażymy bez przykrycia, aż woda odparuje.
Gdy farsz wystygnie wbijamy surowe jajko i mieszamy po czym posypujemy bułką tartą i znowu mieszamy. Dzięki temu farsz będzie bardziej zwarty.
Do śmietany wkruszamy drożdże, wsypujemy po łyżeczce cukru i mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do mąki wbijamy jajko i wlewamy zaczyn (nie musi być wyrośnięty), ugniatamy dłonią przez 5 minut. Po tym czasie, jeśli ciasto jest nadal klejące, dodajemy odrobinę mąki, jeśli wydaje nam się twarde dodajemy odrobinę ciepłej wody. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st., grzanie góra/dół.
Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną z nich wałkujemy podsypując stolnicę i wałek mąką. Ciasto nie ma być cienkie jak papier, ma mieć ok 3 mm. Wykrawamy szklanką kółka, na każde nakładamy ok. pół łyżeczki farszu i zaklejamy dokładnie brzegi. Układamy na blaszce wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 20 minut na złoty kolor. Tak samo postępujemy z kolejnymi częściami ciasta. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wskazówki
Z podanej porcji wychodzi ok. 60 pierożków.
Czasem robię pierożki w wersji XXL - ciasto wałkuję grubiej i wycinam szerokim kubkiem, nakładam więcej farszu i piekę ok. 5 minut dłużej.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.