Papryka marynowana

Czas przygotowania: 120 min
Potrawa dla: wielu osób
Składniki
4 kg papryki
10 szkl. wody 2 szkl. octu
6 łyżek cukru
4 łyżki soli
liść laurowy
pieprz czarny cały
ziele angielskie
gorczyca
20 ząbków czosnku
4 marchewki
olej

20 słoików 300 ml (takich od dżemu)
Wykonanie
Paprykę oczyszczamy z gniazd, kroimy na czwórki lub ósemki i myjemy.
Wodę wlewamy do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, sól i ocet.
Marchewkę i czosnek kroimy w plasterki. Do każdego słoika wrzucamy kilka plasterków marchewki, pokrojony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 5 kulek ziela i pieprzu.
Paprykę układamy ciasno w dłoniach na grubość słoika i do niego wkładamy. Do każdego słoika wlewamy ok. 2 łyżki oleju, zalewamy gorącą zalewą i mocno zakręcamy.

Pasteryzowanie:
Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę. Ustawiamy słoiki w garnku tak, żeby się nie stykały. Zalewamy ciepłą wodą do wysokości 3/4 słoików. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy słoiki i odwracamy je do góry dnem na ręczniku. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Wskazówki
Polecam zabawę kolorami - kawałki różnokolorowych papryk wymieszane w słoikach stworzą później piękną kompozycję na talerzach.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na