Papryka faszerowana

Czas przygotowania: 80 min
Potrawa dla: 4 osób
Składniki
10 kolorowych papryk
Farsz:
1 kg mięsa mielonego
200 g ryżu (2 torebki)
1/2 kg pieczarek
3 cebule
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
Sos:
1 1/2 szkl. bulionu
1 pomidor
kilka małych pieczarek
2 ząbki czosnku
Wykonanie
Z papryk odcinamy „pokrywki”, wydrążamy środki i myjemy.
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, dorzucamy siekany czosnek. Kroimy pieczarki w drobną kostkę lub ścieramy na tarce i smażymy z cebulą i czosnkiem kilka minut. Odkładamy do dużej miski.
Na patelnie wlewamy olej i wrzucamy mięso, posypujemy solą, pieprzem i paprykami, smażymy ok 5 minut. Do mięsa dorzucamy surowy ryż, wlewamy 1 1/2 szkl. wody, mieszamy i przykrywamy. Trzymamy na małym gazie przez 15 minut, po tym czasie dorzucamy do cebuli i pieczarek.
Mieszamy wszystko i smakujemy, ewentualnie doprawimy. Wbijamy 2 surowe jajka – dzięki temu farsz będzie bardziej zwięzły.

Papryki nadziewamy farszem, nakładamy „pokrywki” i układamy ciasno w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Wrzucamy całe pieczarki, kawałki pomidora, którego wcześniej sparzamy i obieramy ze skórki oraz posiekamy na plasterki czosnek. Całość zalewamy bulionem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. góra/dół. Wstawiamy papryki. Po pół godzinie przykrywamy (może być folią aluminiową) i dusimy kolejne pół godziny.
Podajemy w głębszym talerzu z powstałym sosem.


Wskazówki
Kolor papryki oznacza jej stopień gorzkości. Zielone są najbardziej gorzkie, żółte i pomarańczowe mniej, a czerwone - wcale.

Zamiast świeżego pomidora możemy dodać słoiczek suszonych pomidorów. Smak sosu będzie intensywniejszy. Do smażenia możemy użyć oliwy, będącej zalewą z suszonych pomidorów.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na