• 250 g mrożonych owoców morza
• 200 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
• 1 łyżeczka mąki
• 2 garście makaronu tagiatelle
• koperek
• sól
• pieprz biały
• czosnek granulowany
• szczypta kurkumy
• olej
Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu.
Zamrożone owoce morze wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy owoce morza, przyprawiamy i smażymy 10 minut. Posypujemy mąką i przesmażamy minutę. Wlewamy śmietanką, dokładnie mieszamy gotujemy ok. 5 minut, aż zgęstnieje.
Podajemy na makaronie posypane koperkiem.
Wskazówki
Używam mieszanki owoców morza mrożonej z Biedronki. Kosztuje niecałe 7 zł. Są w niej kalmary, małże, krewetki koktailowe i ośmiorniczki.
Smacznego
X
Wyszukaj
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.