Owoce morza w sosie śmietanowym

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 2 osób
Składniki
250 g mrożonych owoców morza
200 ml śmietanki 10-12% UHT (z kartonika)
1 łyżeczka mąki
2 garście makaronu tagiatelle
koperek
sól
pieprz biały
czosnek granulowany
szczypta kurkumy
olej
Wykonanie
Makaron gotujemy według przepisu.

Zamrożone owoce morze wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.

Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy owoce morza, przyprawiamy i smażymy 10 minut. Posypujemy mąką i przesmażamy minutę. Wlewamy śmietanką, dokładnie mieszamy gotujemy ok. 5 minut, aż zgęstnieje.

Podajemy na makaronie posypane koperkiem.


Wskazówki
Używam mieszanki owoców morza mrożonej z Biedronki. Kosztuje niecałe 7 zł. Są w niej kalmary, małże, krewetki koktailowe i ośmiorniczki.
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na