Omlet do syta

Czas przygotowania: 20 min
Potrawa dla: 1 osób
Składniki
3 jajka
3 plasterki wędzonej szynki
4 łyżki tartego żółtego sera
1 mała czerwona cebula
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu czarnego
sól
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
Wykonanie
Jajka ubijamy trzepaczką.

Szynkę kroimy w paseczki, cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Szynkę, ser, cebulkę i przyprawy wrzucamy do jajek i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło, cały czas mamy dość duży ogień. Wlewamy całość na patelnię. Rozkładamy łopatką równomiernie wszystkie składniki. Podsmażamy tak przez chwilę, aż zacznie się lekko ścinać. Wtedy składamy omlet na pół i przesuwamy do brzegu patelni. Smażymy jeszcze ok. 2-3 minuty po czym delikatnie zsuwamy na talerz.


Pasujące dodatki
Świeże pieczywo i herbata Earl Grey
Smacznego
X
Przelicznik wag
Tutaj możesz przeliczyć wagi i miary na pojemność standardowych naczyń kuchennych. Jest to pomocne narzędzie zawsze wtedy, kiedy nie mamy przy sobie wagi kuchennej, ponieważ wagi w przepisach są prezentowane na różne sposoby i nie zawsze wiemy ile np. bułki tartej mieści się w szklance.
1. Wybierz produkt
2. Ile i typ jednostki
3. Przelicz na